Jest to bardzo prosty w wykonaniu pasztet nadający się idealnie na wegetariańska wielkanoc 😉
Potrzebujesz
- 1 szklankę czerwonej soczewicy
- 0,5 szklanki cieciorki
- bulion warzywny lub kostka rosołowa
- świeży lubczyk
- czosnek
- cebula
- 3 jaja ugotowane na twardo
1 jajo surowe - bułka tarta- do zagęszczenia
- opcjonalnie papryka czerwona
Soczewicę i cieciorkę gotuj w bulionie aż się soczewica nie rozgotuje całkiem, a cieciorka nie będzie miękka. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Czosnek rozgnieć i posiekaj. Lubczyk też posiekaj. Wszystko to wymieszaj z ostudzoną soczewicą i cieciorką. Dodaj surowe jajo i zagęść bułką tartą. Dopraw do smaku. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy włóż 1/3 masy, na niej poukładaj ugotowane jajka i dokładnie je przykryj resztą masy. Piecz kokoło godziny i 180 stopniach .
Przepis bierze udział w