Pasztet z soczewicy i cieciorki zjajem

Jest to bardzo prosty w wykonaniu pasztet nadający się idealnie na wegetariańska wielkanoc 😉

Potrzebujesz

  • 1 szklankę czerwonej soczewicy
  • 0,5 szklanki cieciorki
  • bulion warzywny lub kostka rosołowa
  • świeży lubczyk
  • czosnek
  • cebula
  • 3 jaja ugotowane na twardo
    1 jajo surowe
  • bułka tarta- do zagęszczenia
  • opcjonalnie papryka czerwona

Soczewicę i cieciorkę gotuj w bulionie aż się soczewica nie rozgotuje całkiem, a cieciorka nie będzie miękka. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Czosnek rozgnieć i posiekaj. Lubczyk też posiekaj. Wszystko to wymieszaj z ostudzoną soczewicą i cieciorką. Dodaj surowe jajo i zagęść bułką tartą. Dopraw do smaku. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy włóż 1/3 masy, na niej poukładaj ugotowane jajka i dokładnie je przykryj resztą masy. Piecz kokoło godziny i 180 stopniach .

Przepis bierze udział w

 

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Dodaj komentarz