Mori Sushi

Zrobiłam je głownie po to aby pokazać że Sushi robi się prosto i szybko. Zapach wodorostów odpycha mnie na tyle mocno, że paczka Nori kupiona lata świetlne tamu jeszcze długo nie będzie miała szans na ostateczne wykorzystanie. W ostateczności Sushi zagryzane marynowanym imbirem, ogórkiem czy truskawkami jest smaczne, ale w moim odczuciu nie warte tego zapachu;)

Czas przegotowania: 1,5 godziny

Potrzebujesz:

  • 1 szklankę ryżu krótko ziarnistego
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 20 ml octu ryżowego
  • 20 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczkę soli
  • ogórek
  • zieloną pastę wasabi
  • 3 płaty Nori

Ryż wypłakuj 3 razy w wodzie i mocz przez 20 min. Gotuj w osolonej wodzie aż cała zostanie pochłonięta. Wodę, ocet, cukier i sól wymieszaj i dodaj do ostudzonego ryżu. Sporą garść ryżu rozsmaruj na płacie nori zostawiając po 2 cm wolnego miejsca na każdym boku. Na środku rozsmaruj niewielką ilosc pasty wasabi, na niej połóż ćwiartkę ogórka. Zwiń. Pokrój w kawałki jedząc zagryzaj ogórkiem albo marynowanym imbirem 😉

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

One thought on “Mori Sushi

  1. JOLA pisze:

    Wygląda bardzo ładnie .Jest pyszne robiłam.Zdjęcia wychodzą bardzo ładne.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: