Tarta serowo cytrynowa

Jest to najprawdopodobniej najlepsza tarta na świecie. Kwaśno serowa masa stanowi idealne połączenie z kruchym absolutnie niesłodkim spodem! Wpadłam na pomysł jej zrobienia stając w markecie i przeglądając ceramiczne żaroodporne naczynia- gdy tylko zobaczyłam tą piękną białą blaszkę do tarty wiedziałam że muszę ją mieś i muszę  zrobić w niej coś pysznego!

Czas przygotowania: około 2 godzin

 

Potrzebujesz:

Na ciasto:

  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 1 jajko

Na masę:

  • 250 g sera białego tłustego
  • 1 cytrynę
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 100 ml śmietany 30%

 

Dałabym sobie rękę ściąć, że gdzieś już podawał przepis na kruche ciasto- nie mogę jednak znaleźć więc rób tak: masło pokrój w kostkę wymieszaj z mąką wstaw do zamrażalnika na 10min. Jajko rozbełtaj i też wsadź ale do lodówki na 10min. Jak czas minie z mąki i masła zrób kruszonkę, połącz z jajkiem i wyrób dokładnie. Włóż do lodówki na godzinę.

Ser, cukier i śmietanę zmiel melakserem. Dodaj sok z 1 cytryny i skórkę z niej otartą. Przez oko 15 minut piecz w blaszce do tarty samo ciasto- musi być upieczone. Następnie wylej masę serowo cytrynową na ciasto i zapiekaj jeszcze około 2o min.

 

Reklamy

2 thoughts on “Tarta serowo cytrynowa

  1. Dominika pisze:

    muszę przyznać, że rzeczywiście wygląda na najlepszą na świecie 🙂

  2. mojetworyprzetwory pisze:

    Pycha! Narobiłaś mi smaka! I piękna forma! Pozdrawiam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: