Pavlova z borówkami

Pierwszy raz Pavlovą zdarzyło mi się jeść w Austrii, zakochałam się w niej wtedy bezgranicznie! Pracując wtedy w piekarni na wysoko postawionym stanowisku „pakowacz chlebów i robię to co mi każą” nauczyłam się ją też robić. Traf szczęścia chciał, że jedną z nielicznych mówiących tam po angielsku osób był cukiernik Roman (pozdrawiam serdecznie) i to ona najczęściej prosił mnie o pomoc. Cukiernik Roman na moje nieszczęście robił wiele rzeczy na oko więc po tych paru latach (już prawie 5) pamiętam głównie smaki które staram się odtwarzać 😉

Czas przygotowania; z pieczeniem i studzeniem spodu – nie mam pojęcia. Jeśli masz już spód upieczony wcześniej (np dzień ) – 10 min 😉

 

Potrzebujesz

  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 krople olejku migdałowego
  • 300 ml kremówki
  • borówki

Rozgrzej piekarnik.

Białka ubijaj na sztywno dosypując powoli cukru. Pod koniec dodaj olejku. Zrób z niej 1 duży placek na papierze do pieczenia lub parę mniejszych. Susz w piekarniku na wolnym ogniu.

Bitą śmietanę ubij na sztywno. Nałóż na bezowy spód, udekoruj borówkami 😉

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: