Pizza Rustica

Jest to chyba mój ulubiony rodzaj pizzy. W moim odczuciu z pizzą nie ma ona za wiele wspólnego z resztą (głównie ze względu na nie drożdżowe ciasto) ale kłócić się z twórcami nie będę.

czas przygotowania- 1 godzina

Potrzebujesz

Na ciasto;

  • 175 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody zimnej
  • 1 łyżeczkę soli

Na farsz

  • 200 g pieczarek
  • 20 dkg szynki
  • 100 g parmezanu
  • lubczyk
  • czosnek
  • 1 cebulę
  • kapary
  • pieprz, papryka ostra, sól
  • 2 łyżki bułki tartej
  • jajko

Masło pokrój w kostkę i razem z mąką wstaw do zamrażalnika na 10 min. Żółtko wymieszaj z woda i solą  następnie wstaw do lodówki. Po 10 minutach z masła i mąki zrób kruszonkę, dodaj do niej żółtka z wodą i solą. Wyrób ciasto na gładką masę i włóż do lodówki na co najmniej 30 min- nie przejmuj się jeśli jest klejące, w lodówce nie będzie mu to przeszkadzało.

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż i posiekaj. Podsmaż na złoto na oleju rzepakowym. Pieczarki poszatkuj i duś z cebulą i czosnkiem- dopraw. Jak farsz ostygnie dodaj pokrojoną szynkę, starty ser, jajko i bułkę tartą.

Tortownicę wysmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm  i wyłóż nim tortownicę- ciasto wystające poza brzegi odetnij zostawiając ok 1 cm do zrobienia rant. Z reszty ciasta zrób dysk do przykrycia tortownicy. Farsz włóż do formy, posyp kaparamim  i przykryj dyskiem z ciasta, zagnij ranty- piecz na złoto w 200 stopniach.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

2 thoughts on “Pizza Rustica

  1. Eve pisze:

    Piękna! Idealna na wieczór z przyjaciółmi! Takie elegancie calzone;) Pycha!

  2. JOLA pisze:

    Piękna i pycha dla przyjaciół SMACZNEGO.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: