Paj cebulowy z „Jak być domowa boginią” Nigelli Lawson

 

Na  Paj miałam ochotę od chwili gdy dostałam tę książkę.  W głowie miałam obraz jakiegoś niesamowicie smacznego i sytego dania. Wiele się nie pomyliłam- Paj Nigelli jest smaczny i syty- domownikowi smakował a to najważniejsze. Z jakiegoś powodu nie rozkochał mnie on w sobie. Przepis na samo ciasto chowam jednak do „szuflady” – przyjdzie czas i je wykorzystam 😉

Czas przygotowania; 1 godzina 15min

  • 5 min pokrojenie cebuli
  • 30 min- usmażenie cebuli
  • 40 min pieczenie

 

Potrzebujesz;

  • 4 cebule czerwone
  • 50 g sera zółtego

Na ciasto

  • 1,5  szklanki mąki
  • 100g sera żółtego
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 100 ml mleka

Cebulę pokrój w kostkę i duś przez 30 min. Dopraw pieprzem i sola- lub czym chcesz!

Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia oraz startym serem żółtym. Do mleka dodaj rozbełtane jajo i musztardę- dokładnie połącz. Następnie dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Miksturę połącz  z suchymi składnikami i wyrób ciasto. W przepisie Nigelli było znacznie mniej mąki- moje ciasto jednak pochłonęło jej aż tyle.

Cebulę przerzuć do tortownicy (lub jeśli masz blaszki do robienia Paji ;)) posyp 50 g startego żółtego sera, przykryj ciaste rozwałkowanym na wielkość blaszki. Dokładnie je przyciśnij!

Nigella piekła całość 25 min mi zajęło to 40 min na największych obrotach piekarnika – ok 220 stopni.

Radzę Ci zrób ten Paj- smakuje poprawnie, acz nie oszałamiająco.

Zdjęcia ostatnio jakościowo kiepskie z wielu przyczyn. Po 1 brak mi czasu, po 2 brak mi miejsca (robimy szafę w korytarzu więc jej zawartość leży w całym mieszkaniu- szafa okazała się mieścić zaskakująco wiele rzeczy), po 3 brak mi  wsparcia- nie jest ze mnie urodziny fotograf i aranżer potraw niestety i wiele czasu (którego nie mam) zajmuje mi dojście do ostatecznego ustawienia kompozycji którą widzisz na blogu. Pogoda też i niesprzyjający przesiadywaniu w domu bo pięknie na dworze, a ja kocham rower, bieganie, wspinanie. Miejsca niedługo będzie więcej, czasu mam nadzieje też a siłę i wsparcie mam nadzieje znajdę w sobie 😉

A jutro… Placek Walijski- mam zamiar „kuchenną boginię” ugotować cała 😉

This slideshow requires JavaScript.

 

Advertisements

One thought on “Paj cebulowy z „Jak być domowa boginią” Nigelli Lawson

  1. JOLA pisze:

    Mam ochotę na to danie pozdrawiam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: