Bułki na parze

Ostatnio narzekam na brak czasu więc będzie zwięźle i na temat 😉

Czas przygotowania; 3h

przygotowanie ciasta- 20 min

wyrastanie ciasta- 2h 20 min

gotowanie – 20 min

Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe na bułki parowane- z tego zestawu wychodzi 6 sporych bułeczek 😉

Potrzebujesz

  • 25g drożdży
  • 1 szklankę mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru

Mleko podgrzej, rozrób w nim drożdże i cukier. Zagęść 2 czubatymi łyżkami mąki. Odstaw na pól godziny. Wyrośnięty zaczyn wymieszaj z resztą składników- wyrabiaj ciasto aż swobodnie będzie się odklejało od ścianek miski. Odstaw na 2 godziny. Po tym czasie zrób z ciasta wałek i podziel go na 6 rożnych części. Z każdej zrób bułeczkę. Gotuj na sitku do gotowania na parze lub ścierce rozciągniętej nad garnkiem z gotująca się wodą około 20 minut.

Reklamy

8 thoughts on “Bułki na parze

  1. 4jana pisze:

    nigdy się nie odważyłam zrobić tych bułeczek….
    a tu z opisu wynika, że to proste jak drut 🙂 muszę się skusić 🙂

  2. amaranthrose pisze:

    Kluski na parze zawsze robiła nam babcia.
    Z sosem jagodowym, pycha!

  3. jola pisze:

    Kluseczki napewno pyszne ,ciekawe czy lepsze niż u MAMY:)

  4. Krysia pisze:

    Ja nazywam je parówki moje są dobre ale twoje lepsze.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: