Jabłecznik nieklasyczny

Jego nieklasyczność polega na delikatnej zmianie, którą zastosowałam w składzie ciasta. Jest to w dalszym ciągu ciasto kruche, ale zastąpienie surowego żółtka gotowanym stało się fajnym eksperypentem. Na początku chciałam dodać nieco śmietany by nadać ciastu konsystencję nadającą się do wałkowania w ostateczności postawiłam na sok z połówki cytryny. Wyszło smacznie, nieco bardziej aromatycznie niż w przypadku klasycznego ciasta kruchego.

Potrzebujesz na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 1 ugotowane żółtko (całkiem zimne)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru

Potrzebujesz na nadzienie

  • 2 duże jabłka champion
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczkę cukru anyżowego
  • pół szklanki wody
  • opcjonalnie 2 łyżki budyniu waniliowego

Masło pokrój w kostkę, dodaj do przesianej 4 razy mąki oraz ugotowanego żółtka- włóż do zamrażalnika na 10 min. Po 10 minutach wyciągnij wszystko z zamrażalnika i zrób kruszonkę (rozcieraj w palcach masło z mąką). Dodaj cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sok z cytryny. Ugnieć gładkie ciasto i włóż na około 1 godzinę do lodówki.

Jabłka obierz i pokrój w kawałki. Zasyp cukrem i cynamonem, zalej woda. Duś na wolnym ogniu, aż nie zmiękną, nadmiar płynu zredukujesz dodając budyniu waniliowego.

Ciasto wyciągnij z lodówki. Małą tortownice wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż rozwałkowanym ciastem tak aby wychodziło ono ponad tortownice. Wyłóż na nie jabłka a pozostałe ciasto odetnij. Odcięte ciasto zagnieć i rozwałkuj- przykryj nim górę jabłecznika.

Piecz w 180 stopniach około 20 min

Ps- Zdjęcia wykonałam ja (może to zadziwić biorąc pod uwagę jakość wszystkich poprzednich) ale do ich jakości (od samego zmotywowania do zakupu białego brystolu po wskazówki przy kompozycji i wyborze zdjęć) przyczynił się w głównej mierze Patryk (Siwymortis).  Zachęcam do zapoznania się z jego strona internetową 😉

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

6 thoughts on “Jabłecznik nieklasyczny

  1. Eve pisze:

    Hmm, hmm, hmm, ale fajnie wykombinowałaś z tym żółtkiem;) jabłecznik wygląda bardzo smakowicie;)

  2. malin20 pisze:

    no prosze… gratulacje, nowe zdjecia wygladaja …. hm…. jakby to powiedziec, zeby nie wyszlo, ze te wczesniejsze, zle wygladaly…. no wiec te nowe wygladaja „inaczej”…lepiej inaczej….

    a i jablecznik wyglada bardzo, bardzo…. ciasto mnie sie podoba… tzn. wyglad, bo o smaku ciezko cos powiedziec… 🙂

  3. Prezydentowa pisze:

    Super fotki, Sylwuś! A ciasto wygląda bardzo apetycznie! 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: