Panna Cotta z figowym mascarpone

Tym włoskim deserem chciałam zaznaczyć swoją obecność w durszlakowych akcjach- niestety akcji już nie ma, panna cotta w mojej lodówce jednak jest 😉 Zapraszam więc do zrobienia tego prostego włoskiego deseru!

 

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki mleka0 ja użyłam 3,2%
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • pół laski wanili
  • 8 łyżek żelatyny
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie serka maskarpone
  • 1 puszkę fig w syropie

 

Mleko zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. Ja najpierw wanilie rozcinam i wydrążam środek do mleka. Żelatynę rozrabiamy w wodzie i dodajemy do zagotowanego mleka- mieszamy dokładnie. Dodajemy śmietanę i lekko ubijamy- nie może zrobić sie piana ale trochę powietrza trzeba wbić. Przelewamy do salaterek lub jeśli mamy to do foremek i do lodówki do zastygnięcia

Figi kroimy w drobną kostkę. Maskarpone ubijamy powoli dolewając syrop z puszki (ja dałam połowę). Dodajemy pokrojone figi, mieszamy łyżką, nakładamy artystycznie na Panna Cottę i jemy! PYCHA!

Zdjęcie jedno jedyne bo po a) robione nie moim aparatem a jeśli chodzi o cuda techniki to ja jak czegoś nie znam sie nie posłużę, po b) robione przez mojego P. któremu nie umiałam wytłumaczyć o co mi właściwie chodzi „Ale kochanie to ma być widać pucharek czy deser bo już nie rozumiem”  😉

Reklamy

4 thoughts on “Panna Cotta z figowym mascarpone

  1. Czaczanoga pisze:

    hej Sylfciu a gdzie pierniczki swiąteczne?

  2. Prezydentowa pisze:

    Gdzie jesteś, Babko Babko udaj się…? Gdzieżeś się udała, czemu Cię nie ma, czemu nie gotujesz, nie publikujesz, nie komentujesz? Ach, jakże Ciebie brak!!! :*

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: