Pierś kurczaka nadziewana pieczarkami i serem żółtym- tzw. kieszonki

Skoro jest mój P. w domu to w mojej kuchni zaczęły pojawiać się mięsne połączenia które on najbardziej lubi. Na pierwszy ogień poszedł kurczak, pieczarki i ser żółty. Takich kieszonek nigdy nie robiłam więc podeszłam do nich ze stoickim spokojem i lekkim niepokojem.

Zdjęć z talerza nie ma niestety- nic dziwnego, wyszło pysznie i zanim się zorientowałam kurcząt nie było!!!

Potrzebyjesz

  • 3 spore piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 250 g startego sera  żółtego
  • przyprawy
  • oliwę z oliwy
  • olej do pieczenia
  • wykałaczki

Piersi kroimy na pół. W każdej wycinamy kieszeń- należy uważać aby nie przeciąć żadnej ścianki (zrobi nam to dodatkową robotę z „zapinaniem” jej wykałaczki)

Z oliwy i przypraw (u mnie; lubczyk, czosnek, sól,pieprz, papryka słodka) robimy marynatę w którą dokładnie nacieramy nasze kieszonki (w środku też) i odstawiamy.

Pieczarki podsmażamy z przyprawami. Jak wyparuje z nich cała woda odstawiamy do ostygnięcia. Gdy są całkiem zimne łączymy je z serem żółtym. Masę upychamy do naszych kieszonek (jak najwięcej jej) i „zapinamy” wykałaczkami” .

Kieszonki obsmażamy na rumiano na rozgrzanym głębokim tłuszczu i zapiekamy przez 30 min wnaczyniu żaroodpornym. Podawać z czymkolwiek- zawsze są pyszne!!!!

Smacznego!


Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: