Wątróbka w sosie cebulowym

Wątróbka ma tak wielu swoich przeciwników jak i zwolenników. Ja i P. zdecydowanie należymy do grona zwolenników! Tradycyjnie wątróbkę robi się ze smażoną z cebulka. Nasza wersja jest bliska do tradycyjnej, różnicę robi pyszny sos cebulowy.

 

 

Potrzebujesz:

  • 250 g  wątróbki
  • 1,5  szklanki mleka
  • maka do obsypania wątróbki
  • mało 6 dużych cebul
  • 1 ząbek czosnku, lubczyk, pieprz, papryka, sól

Wątróbkę dzielimy na pojedyncze płaty, przyprawiamy czosnkiem, pieprzem, lubczykiem, papryką i zalewamy mlekiem tak aby zakryło całą wątróbkę. Odstawiamy na parę godzin. Następnie wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy na brązowo. Pod koniec smażenia dorzucamy cebulę i wszystko razem dusimy pod przykrywką. Jak cebula jest miękka zalewamy resztą mleka i mieszamy. Zagęszczanie sosu powinno być zbędne- mąka z wątróbki powinna wystarczy. Gdyby sos okazał się mimo to za rzadki możemy do zagęścić mąką. Doprawiamy do smaku, podajemy z ziemniakami w mundurkach lekką letnią sałatką i masełkiem do ziemniaków 😉

UWAGA! Coś o czym ja wiecznie zapominam i muszę się upewniać! Nie solimy wątróbki w trakcie smażenia. Solą doprawiamy dopiero sos.

Smacznego 😉

 

 

Reklamy

4 thoughts on “Wątróbka w sosie cebulowym

  1. Ola pisze:

    nigdy nie rozumiałam osób, które nie lubiły wątróbki przez samą nazwę 🙂

  2. wątróbka jest OK, na rózne sposoby z cebulką, jabłkiem, majerankiem lub miętą albo z boczkiem na grilu..jak mozna jej nie lubić, miłego dnia zycze:)

  3. evita0007 pisze:

    Ja uwielbiam wątróbkę na wszystkie sposoby 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: