Blade paszteciki

W moich bladych pasztecikach mało chodzi o to z jakiego ciasta są zrobione. Zwykłe francuskie kupione w markecie, nie jest żadną rewelacją- wiadomo. Chcę się podzielić nadzieniami które do nich UWIELBIAM!

Nadzienia są bajecznie proste i tanie, do tego robi się je rewelacyjnie szybko!

Nadzienie 1:

mrożony szpinak (ja miałam pół szklanki takiego już rozmrożonego)

1/2 kostki sera fety – zabijcie mnie nie pamiętam ile było go w pudełku- ale to ten taki standardowy w prostokątnym kartoniku

świeża bazylia i oregano

3 ząbki polskiego czosnku

łyżka masła

Czosnek miażdżymy i siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło. Jak się zarumieni dodajemy szpinak i chwile smażymy. Na sam koniec dodajemy bazylię i oregano oraz ser. Mieszamy dokładnie, aż szpinak połączy się z fetą w jednolitą masę. Ostudzoną masę nakładamy do małych kwadracików z ciasta francuskiego i robimy kopertki, albo trójkąciki albo standardowo po pasztecikowemu zawijamy!

Takiego nadzienia mój P. nie jada (główną przeszkodą dla niego jest szpinak, ser feta oraz brak mięsa) w związku z czym paszteciki muszą być w wersji i mięsnej najlepiej zaprawionej =3

Nadzienie 2:

150 g pasztetu (u mnie było to pół flaka pasztetu drobiowego- błagam sprawdźcie tylko z czego jest on zrobiony– omijamy MOM!)

pół kieliszka wytrawnego wina

przyprawa Garam Masala

Wino wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy do niego pasztet i mieszamy, aż oba składniki połączą się w jednolitą masę, doprawiamy garam masalą- koniec 😉

Masa zachęcająco nie wygląda jest jednak nieprzyzwoicie dobra, aromatyczna i egzotyczna =3

 

A paszteciki były robione na imprezę z koleżankami z pracy- zazwyczaj robię coś słodkiego, ale jedna z kumpel zaprotestowała i powiedziała, że chce ciasto z mięsem- dostała mięsne paszteciki =3

 

Reklamy

3 thoughts on “Blade paszteciki

  1. evita0007 pisze:

    No faktycznie ciekawe nadzienie z winkiem 😉

  2. tastefully pisze:

    Szpinak i feta – bardzo fajne połączenie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: