Efektowna sałatka z tuńczyka- warstwowa

W moim przypadku- ze względu na brak odpowiedniego naczynia tak efektowna ona nie jest, ale w całkowicie przezroczystej misce robi furrore!

 

Na tą mega smaczną sałatkę potrzebujesz:

  • puszkę tuńczyka najlepiej w sosie własnym
  • czerwoną cebule
  • puszkę kukurydzy
  • 5 jajek
  • ryż
  • masło
  • przyprawy

Jako największa fanka ryżu na świecie musze wytłumaczyć krok po kroku jak ugotowac idealny ryż do sałatki tuńczykowej 😉

szykujemy sobie szklankę ryżu i 1/5 szklanki gorącej wody. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła. Sypiemy na  nie ryż i mieszając dodajemy przyprawy (sól, pieprz).Po paru minutach mieszania i podsmażania ryżu zalewamy wrzącą wodę. Gotujemy, aż ryż będzie miękki i woda wyparuje. Mieszamy dość często. Taki ryż jest lepki i idealny do sałatki 😉

Cebulę kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i oddzielamy białka od żółtka. Białka kroimy w kostkę, żółtka na razie odkładamy.

Gdy ryż ostygnie dzielimy go na 3 części.

1 część ryżu kładziemy na spód miski na niego 1/2 tyńczyka, 1/2 cebuli, 1/2 kukuryszy, 3 łyżki majonezu rozsmarowujemy na warstwach solimy pieprzymy. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Na samą gurę kładziemy ryż i kruszymy żółtka.

Sałatkę wstawiamy na parę rodzin do lodówki aby warstwy do siebie przyległy.

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: