Sernik na zimno

Dokładnego przepisu na sernik na zimno tu nie znajdziecie.

Przyczyna jest bardzo prosta- mój sernik na zimno robiony jest od zawsze na oko co sprawia, że każdorazowo  proporcje są inne, a co za tym idzie i smak. Postaram się ułatwić uogólnić i podać najbardziej przybliżoną miarę wszystkich składników.

 

 

 

Potrzebujemy:

400g gotowego gładkiego sera białego- można kupić w 1 kg pudełkach- tym razem użyłam czystego (odmian można kupić sporo- z wanilią, z orzechami- do wyboru do koloru)

  • 2 cukry waniliowe
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki kremówki
  • 2 jajka
  • 1 podwójne opakowanie delicji
  • 2 galaretki porzeczkowe

Delicjami wykładamy spód małej tortownicy lub blaszki .

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy na parze (w celu uniknięcia salmonelli) z całością cukru waniliowego. Dadajemy ser i ucieramy dalej. W osobnej misce ubijamy śmietane na sztywno. Dodajemy do sera. Ubijamy białka- dodajemy do sera i śmietany. Mieszamy.

Żelatynę rozrabiamy w 5 łyżach ciepłej wody. Jak wystygnie miksujemy z masą.

Całość wylewamy na spód z delicji.Wstawiamy do lodówki.

Obie galaretki rozrabiamy w 0,5 l wody. Zostawiamy do zastygnięcia. Gdy galaretka lekko się zetnie wylewamy na serową masę.

Wstawiamy na noc do lodówki.

Sernik na zimno gotowy !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: