Ogórki małosolne

Droga do zrobienia moich ogórków była długa.

Jakieś 3 tygodnie temu kupiłam ogórki- 2,50zł za kg- pomyślałam- Toż to promocja! Zrobię małosolne!

Okazało się, że nie posiadam w domu żadnego dużego słoika- wszystkie wywiozłam do rodziców tydzień wcześniej-pomyślałam- nie będę kupowała słoików! Co to to nie!

Ogórki sprzed 3 tygodni zjedzone już dawno.

Słoik zakupił ktoś inny.

Ja zrobiłam ogórki, a zrobiłam o tak:

Na słoik 5 litrowy zagotowałam 4l wody z 4 łyżkami soli- po łyżce na każdy litr.

Ogórki ładnie wymyłam.

Włożyłam do słoika przekładając co jakiś czas czosnkiem, liśćmi drzewa wiśni i czosnkiem (całe ząbki bez obierania)- z młodości pamiętam, że daje się też korzeń albo liście chrzanu, ale niestety nie posiadam.

Zalałam ostudzoną wodą z solą. I już? I już! teraz trzeba poczekać 3,4 dni.

Jest wiele szkół robienia ogórków– zalewania gorącą wodą, nacinanie końców ogórków- moja stara mamcina metoda jest sprawdzona i bardzo dobra. Kuchnia dla opornych- bez porażek ;D

Advertisements
Otagowane

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: