Zapiekanka z ryby

Przepis wygrzebany z mojej rówieśniczki książki o tytule ” Dobra kuchnia – żywienie w dom”. Mimo, że przepis na rybną zapiekankę jest w moim wieku, w mojej rodzinie był nieznany. Nie zdarzyło mi się jej nigdy jeść, nigdy nawet o cudzie takim słyszałam.

Dodatkowo, przy okazji co tygodniowego obchodzenia sklepów i straganów ze starociami, zakupiłam przepiękną glinianą brytwankę z przykrywką, której wypróbowania nie mogłam się doczekać. Przepis został nieco zmodyfikowany, a ilości są raczej na oko, technika jest jednak bardzo prosta a proporcje składników też na oko.

Potrzebujemy:

3 płaty dorsza

2 szklanki różnych warzyw (ja użyłam mrożone)

pół paczki makaronu penne (koniecznie z mąki durum )

2 cebule

3 jajka

pół dużej śmietany 18%

przyprawy- ja użyła soli, pieprzu, papryki, gałki muszkatołowej

masł

 

Wykonanie:

Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody. Ugotować na pół miękko. Wysmarowane masłem naczynie żaroodporne wypełnić 2/3 makaronu.

Cebulę pokroić w krążki i podsmażyć na maśle- nałożyć na makaron.

Wcześniej obtoczoną w przyprawach rybę pokroić na przejże kawałki, podsmażyć na tej samej patelni co cebulę.

Ryba zdecydowanie mi się rozwaliła- ale w zapiekance nikt na to uwagi nie zwrócił;) Tak upieczoną rybę wykładamy na cebulę. Jeśli mamy warzywa mrożone  to odparowujemy je na tej samej patelni. Nakładamy na rybę, a na nie resztę makaronu.

W 1/4 szklance wody rozpuszczamy pół kostki rosołowej- polewamy nią potrawę.

Jajka miksujemy, dodajemy przyprawy, śmietanę. Polewamy całą potrawę

Wkładamy do piekarnika zapiekamy- ja w moim super glinianym naczyniu robiłam to 15 min.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: